Follow me

Instagram

Thursday, 11 June 2015

16 kunci untuk jadikan novel best-seller?

Macam tak layak je nak share benda ni kat korang. Sebab kalau korang tengok my track rekod pun korang akan setuju saya tak layak share benda ni, kan? hahahaha... yaa... yaaa... novel saya tak ada jadi best-seller lagi pun. Tak ada duduk megah kat rak best-seller... tapi tak bermakna saya hanya tulis novel 'lepas batuk di tangga' kan? Tulis tetap tulis... ikhlas tetap ikhlas... bersungguh-bersungguh dan serius dalam menulis tetap ada walau tak ada sesiapa dengar dan hargai, itulah key sebenar seorang writer! hehehehe... okey... meh saya share sikit apa yg saya baca dan belajar dan cuba suntik dlm setiap novel saya...

1. Fokus - the power to bring an issue into clear view.
2. Logik - walau kisah fantasi sekali pun, pastikan semua tindakan/action watak itu logik. Make sense. (boleh refer to my prev. post pasal crucible.
3. A compelling style - writing in a way that engages.
4. A sense of humour - wit or at least irony.
5. Simplicity - clarity and focus on single idea.
6. Entertainment - the power to get people to enjoy what you write.
7. A fast pace - The ability to make your writing feel like a quick read.
8. Imagery - The power to create pictures with words.
9. CREATIVITY - The ability to invent. (this is my favourite - even kisah Klise korang boleh guna creativity agar novel orang berbeza)
10. Excitement - Writing with energy that infects a reader with your own enthusiasm.
11. Comfort -  Writing that imparts a sense of well-being.
12. Happiness -  writing that give joy.
13. Truth - or at least fairness.
14. Writing that provokes - Writing to make people think or act ( i love this one! kalau jumpa dlm novel yg saya baca memang saya pemurah nak bagi 4 star! hehehe)
15. Active, memorable writing - The poetry in your prose (dlm erti kata lain, cipta your own ayat/prasa guna diksi yg tepat dan jelas, poetry tak semestinya kita guna perkataan yang wujud di kurun 17, tapi biar sedap dan mudah difahami.
16. A sense of WOW! - the wonder your writing imparts on a reader (i love this one too!!!)

Good luck to you and to me too... hahaha.. moga2 dapatlah novel kita jadi best-seller bulan depan... hahahah.

Dipetik dari The Writer's little Helper - James V. Smith Jr.

Popular Posts