Follow me

Instagram

Tuesday, 19 May 2015

Aku nak jadi novelist : Pengenalan (panjang, boleh skip, tak da hal)


Novelist? huh, tak pernah terfikir.

Kalau diimbas balik zaman sekolah dulu, memanglah saya suka mata pelajaran Bahasa Melayu, saya suka karangan, saya suka sajak, tapi tak pernah terfikir pun akan jadi penulis. Darjah enam saya kenal novel. Novel pertama yang saya baca sudah tentu keluaran Creative Enterprise. 

Dan novel pertama yang saya baca saya masih ingat sampai sekarang tapi saya lupa tajuknya. Yang pasti heronya mati!! stress! Dahlah baru kenal dunia novel, darjah 6 pulak tu, saya dah kena hadap dengan kisah yang super stress macam tu, so, apa lagi, menangis beb! Termenung berhari-hari. Budak umur 12 tahun lain tengah syok main pondok-pondok, anak patung, saya pula duk sedih melayan perasaan hero mati. Geram kat penulis tu memang Tuhan saja yang tahu. Mujur zaman tu tak ada facebook, kalau tak memang saya cari penulis tu sampai jumpa! Dan sahih panjang lebar saya bebel kat PM. :P

Sejak novel pertama tu, saya ketagih novel, mujur masa tu kakak saya 'kaya' novel, dia ada novel berkotak-kotak. Dan saya apa lagi, heaven lah! Tengok novel je meleleh air liur macam tengok ayam panggang! Saya bantai je semua jenis novel. Kalau dah gila novel, memang dah tak peduli cerita apa. Semua best semendang. Sanggup tak makan, berkurung dalam bilik, mak buka pintu geleng kepala tengok saya tergolek mengadap novel.(pernah terjadi situasi ni kat korang tak? mesti pernah kan? pastu mak membebel... hahahaha, kau kenyang ke makan novel??)

Novel Indonesia pun saya layan dan sampai sekarang saya masih ingat jalan cerita tu, sebab lain, tak macam novel creative yg saya pernah baca. Dan kerana novel Indonesia itu juga saya mula gilakan novel thriller.

Novel pertama yang saya beli dengan duit sendiri adalah... JAUH. Mesti korang tahu siapa penulisnya, kan? Senior Aisya Sofia. Lunyai novel tu saya kerjakan. Tapi sayang lepas bagi pinjam sana sini, novel tu hilang. (Peringatan pada diri sendiri dan korang, JANGAN bagi pinjam kat sesiapa! hehehe, suruh dia orang beli, boleh bantu industri penulisan negara, bantu saya jugalah tu... hehehe.)

Novel-novel seterusnya... Kau Yang Satu... Ombak Rindu... banyak lagi, masa tu kalau masuk kedai buku rasa macam masuk butik LV, heaven! mampu pandang, tak mampu beli, hahaha maklumlah student. Duit tak banyak. Liur meleleh hanya Tuhan yang tahu. Siap berazam tak sabar nak kerja sebab nak beli novel banyak-banyak.

Bila dah kerja, busy dengan kehidupan, terlupa seketika pada novel. Tapi mujur rumah dekat nak ke The Mall jadi kadang2 kalau saya bosan suka jalan-jalan seorang diri ke sana dan masuk kedai buku. Masa tu dah berangan, kotlah lepak kedai buku jumpa pakwe handsome yang minat sama, gila buku... kakakakaka. Tapi... realiti beb, hahahha.. takde pakwe handsome masuk kedai buku, dorg suka masuk kelab malam je kut or masuk shopping mall cuci mata cari awek, or masuk gim nak kasi sado badan nak ngorat awek cun yang kaya. :P

Jadi, bila masuk kedai buku maka tenggelamlah saya dalam dunia buku... setiap kali pergi akan ada beli sebuah novel. Makin lama tenggelam dalam novel cinta saya mula mencuba genre lain, novel pertama beli... Bagaikan Puteri, baca bab pertama saya dah tak boleh letak, sampai ke pagi baca! Lepas tu saya dah tergilakan novel-novel RAM. Jenuhlah kumpul. Orang kata tak best ke... apa ke... aku peduli apa. hahaha... apa pun saya tetap baca novel cinta yang lain-lain... tapi saya tak tahu kepuasan saya lebih kepada novel yang boleh membawa saya ke dunia yang berbeza dari yang sedang saya jalani. Antara novel yang sampai sekarang saya ingat... Kalung!! gila best! terbitan Karna Dya... terus saya stalk blog cik akak penulis tu... hahahaha... Zahida Zarkasi... (sekarang akak dah slow menulis, kenapa eh? Busy dengan family eh? Tapi rasa dah tukar nama, kan?)

Bila dah meroyan stalk blog writer (zaman tu facebook tak ada lagi tau kat msia ni.. hehehe) saya mula berangan nak menulis. Nak2 zaman tu tengah hot dengan enovel. Jadi gigihkan diri menulis... kakakaka... tulis tangan je kot. Bila belek balik, nak tergelak pun ada. Dan surprise, skrip pertama saya buat more to thriller misteri tau... takdanya cinta2 ni... jiwa kental sungguh masa tu.. hahaha. (nanti saya belek balik kot2 ada lagi buku tu, kalau ada nanti saya snap kat instagram saya...) (jom follow my insta :P )

Tapi masa tu saya nak menulis, tapi tak tahu nak menulis macam mana. Manuskrip tu apa? Nak taip apa? Bab tu nak mula macam mana? Berapa page per bab? Prolog, monolog, epilog tu apa? Plot tu apa? sub plot tu apa? Anti klimaks... page tunner... clifhange... POV 1.. POV3... gaya penulisan tu apa? Semua tu saya tak tahu!

Banyak gila pertanyaan, sebab saya ni bukan dari orang sastera. Saya ambil aliran sains masa sekolah dulu, masuk u saya ambik ekonomi, jadi benda alah tu memang satu benda pun saya tak tahu. Tapi nak menulis juga! Sudahnya, saya google... kotlah ada tips menulis dalam google... tapi tak ada! serius, masa tu tahun 2005, tak-ada-tips-menulis-dalam-bahasa-melayu! yang ada info dari Indonesia! (nampak tak kat situ something wrong somewhere dengan dunia penulisan kita?) Jadi... bertapa naknya belajar menulis... bahasa Indonesia pun Indonesia lah... belasah je. 

Ya Tuhan, masa tu dapat baca sikit pun pasal penulisan dah happy gila! Terujanya tak tahu macam mana nak gambarkan. Macam orang kelaparan tiba2 dapat makanan! Tak pernah seumur hidup teruja gila belajar sesuatu. Korang pernah alami tak perasaan tu? Kotlah masa korang belajar math... or bio... or akaun zaman sekolah dulu korang teruja, hehehe... (masa tu guna internet pejabat sebab masa tu mana ada internet kat umah ni, kena ada talian telefon tetap kot. Duk rumah sewa mana ada talian telefon tetap)

Dan dari google juga saya terjumpa iklan KarnaDia adakan seminar penulisan... Saya terus daftar, saya pergi seorang diri tau! Gila gigih. (masa tu jumpa kak Zahida Zarkasi dan kak Syimal Syawal happy gila! hahaha... curi2 pandang tengok dorang... hehehe. Rasa ada bergambar, tapi entah mana tah. Korang teruja macam tu ke bila jumpa saya? hihihihi)

Bengkel seterusnya... Bengkel penulisan Alaf 21, tak silap kat De Palma Hotel. Pergi seorang diri gak (korang ada berani p bengkel seorang diri? hahaha) saya ingat lagi masa tu family datang dari Terengganu, tapi saya tak boleh nak berkumpul dengan dia orang sebab nak pergi kelas ni. Family dah pelik, tanya seminar apa? Saya masa tu maluuuuu sangat nak bagi tau pergi bengkel penulisan, sudahnya saya cakap pergi seminar motivasi... hahahahaha. (masa tu masih taboo kot nak mengaku nak jadi penulis, sebab mentaliti orang bila sebut penulis mesti akan kata kita JIWANG or KUAT BERANGAN, tak suka tau, masa tulah. Sekarang lantaklah orang nak kata apa) So dekat bengkel ni lah pertama kali saya kenal dan jumpa RAM. Sekali lagi gila terujaaaa!! rasa gambar ada kot, nanti belek, jap... rasa hardsik rosak, takpaa... kalau ada nnti saya tepek kat Instagram (jom follow... hahaha, promo lagi)

Dan kemudian, saya mula kemaruk bengkel... saya pergi semua bengkel... saya beli buku penulisan, 2006, masih kekurang buku penulisan dalam bahasa Melayu. Tak tipu, sebab saya terjah semua kedai buku, memang tak jumpa! Akhirnya jumpalah yg BI pun, belasah je beli dan baca... kemudian baru jumpa sebuah buku yg ajar menulis dalam BM, tapi itu pun tak sedetail buku english yang saya baca. Petua, kalau nak beli buku mengenai penulisan pastikan beli dari penulis yang ada pengalaman menulis ya, jangan beli dari yang belajar teori je, tak best! dan tak sepenuhnya.

Kemudian barulah saya kenal dengan Farah Husain (ya Allah nama ni ada termasuk juga ka dalam ini punya citer?? hahahaha... ampun Farah, nak buat camne, dah ko ni macam sejarah aku ke dunia penulisan, hahahaha) Bila dah jumpa geng, langkah kami makin kencang, dulu p bengkel seorang diri je, kesian kan, lepas tu dah berdua... boleh tahan jugalah kerajinan kami berdua ni... kakaka... semua bengkel kami terjah... kemudian berkenalan dengan Kak Maria Kajiwa... dari situ pun kami banyak ke bengkel2 penulisan yang dibuat sendiri oleh Kak Maria dan juga bengkel dari senior2 lain. Siap bengkel skrip pun saya terjah tau! kakakaka...

So... new writers... berapa bengkel korang dah terjah? Berapa buah buku penulisan yang korang baca?

To BE Continue...

Thursday, 14 May 2015

Novel COUPLE


Anda big fans Azri dan Saleha dalam novel AKU DIA DAN PINKY PROMISE? Atau anda tak puas berlayar dalam NASKHAH TERAKHIR LAURA ISABELL??

 kalau ya, boleh ikuti sambungan kisah mereka dalam COUPLE. Cara order boleh lihat di sebelah. Hanya ada di kedai-kedai buku tertentu sahaja. Cepat sementara stok masih ada.

Popular Posts