Follow me

Instagram

Saturday, 7 February 2015

Menulis cerpen

Happy weekend. Orang lain raikan hujung minggu di shopping complex, tapi saya habiskan masa di depan imac... huhuhu. Tak apa. Tuntutan kerja adalah ibadah, kan? Dapat pahala. Tapi sebelum saya mulakan kerja-kerja saya, hati terpanggil pula nak share dengan korang kriteria cerpen. Sebab sebelum ni ada seorang adik ni tanya saya, macam mana nak buat cerpen. Jadi, eloklah saya share kat sini so semua orang boleh dapat. Kan? Orang kata bila kita share ilmu Insya Allah, ilmu yg ada pada kita akan lebih diberkati, Insya Allah.

Apa pun, saya nak buat pengakuan terbuka ni yg saya sebenar tak mahir pun buat cerpen. Pernahlah sekali cerpen keluar kat majalah mingguan wanita. heee.. dan pernahlah join beberapa antologi cerpen dengan kawan2. Tapi biasalah, saya memerlukan masa jgk untuk memendekkan cerita, sebab itu saya jarang buat cerpen :P

Apa pun, nah...

Cerpen adalah...

1. Cerita yang hanya memiliki 1 plot utama sahaja. 

Jadi, plot dalam cerpen tidak bercabang atau bersimpang siur. Hanya berkisarkan 1 permasalahan itu sahaja. Maksudnya, 1 konflik saja. Kalau nak banyak konflik kena buat novel.

Mesti akan ada yg tanya. Apa itu plot?

Karektor = Plot. Plot adalah karektor. Karektor adalah plot. Plot akan terbina dari karektor.

2. Berapa patah perkataan?

Biasanya kalau di majalah atau akhbar mereka akan minta kita sediakan cerpen 200-2500 patah perkataan. Kalau dari segi muka surat mungkin dalam 6-10 muka surat.

3. Cerpen hanya angkat satu tema/persoalan sahaja.

4. Watak terhad. 1-3 watak sahaja. Tapi 2 watak sudah cukup. 

5. Latar terhad.  Tak perlu nak buat byk2 latar nanti akan makan page.

6. Tujuan cerpen adalah untuk menyampaikan/meluahkan hanya satu perasaan, yang akan menyentuh emosi.


Semoga anda faham. Kalau tak faham, boleh baca mana2 cerpen yang tersiar di mana2 akhbar dan majalah, baca banyak2 dan Insya Allah, anda akan mula nampak secara 'teknikal' atau 'sistem'  atau 'kerangka' macam mana hendak menulis/membina cerpen.

Tanpa membaca dan menulis anda tidak akan ke mana-mana. Selain terus bertanda-tanya macam mana nak tulis cerpen.

Selamat berjaya!

Wednesday, 4 February 2015

Review : Aku, Dia & Pinky Promise

Saya nak share skit review dan komen yang saya terima untuk novel Aku, Dia & Pinky Promise. Terima kasih kepada readers yang sudi luangkan masa menulis komen2 anda untuk tatapan saya. Saya sangat-sangat terharu dan menghargainya.

Kalau ada sesiapa sudi kongsi, boleh email komen anda (sama ada baik atau utk baiki mutu penulisan) ke alamat email annaleeben10@gmail.com

Ini ada sebilangannya...






Popular Posts